Cinema Internationaal's beste film van 2013: Mud

Beste film van 2013 tot nu toe (top 10)

Nu de zomer bijna achter ons ligt, is het niet verkeerd om alvast de beste films van 2013, tot nu toe uitgekomen, op een rij te zetten. Deze top tien lijst van beste films van 2013 is bijzonder divers  daar er veel verschillende genre’s aan bod komen. Er is niet alleen aandacht besteed aan grote Amerikaanse Hollywood blockbusters, ook kleinere buitenlandse filmindustrieën komen ter sprake. 

Top 10 beste films tot nu toe uitgekomen in de bioscoop 2013

Natuurlijk zijn er ook dit jaar weer een aantal moderne klassiekers uit de grond gestampt. Deze lijst is een combinatie van mijn persoonlijke voorkeur en de algemene perceptie van internationale film critici. Een aantal sterke films hebben de beste films 2013 lijst niet gehaald – zo zijn grote films als Man of SteelStar Trek: Into the DarknessBehind the CandelabraKapringen en Iron Man 3 niet vertegenwoordigd op deze lijst.

1. Mud

Wellicht niet voor iedereen de beste film van 2013, maar een film die sinds zijn debuut op Cannes slechts jubelende recensies heeft mogen ontvangen. Er wordt gesproken van een wederopstanding van acteur Matthew McConaughey die voorheen vooral  de luie rol vertolkte van verwaande Texaanse womanizer in clichématige Hollywood romcoms. McConaughey sluit als uiterst charismatische voortvluchtige in ‘Mud’ een reeks af van kwaliteitsfilms (Killer Joe, the Paperboy)  waarin hij voor het eerst in tijden laat zien dat hij wel degelijk een acteur van wereldklasse is. In ‘Mud’ symboliseert hij de ultieme held van iedere jonge bengel – een ongewassen knappe jonge vent die zich schuil houdt in een bos op een verlaten eiland,  lak heeft aan de autoriteiten en ondanks dat hij niet helemaal te vertrouwen is, het gevoel geeft een hart van goud te hebben. Het is dan ook niet verrassend dat hij met weinig moeite twee schoffies, wonend aan de Mississippi River in Arkansas,  weet over te halen om te helpen hem te verenigen met de liefde van zijn leven om er vervolgens met haar vandoor te gaan. De getalenteerde regisseur van deze film, de jonge Jeff Nichols, kwam eerder al met de ijzersterke dramafilm ‘Take Shelter’ met Michael Shannon. Absoluut een van Amerika’s meest veelbelovende opkomende regisseurs.

2. Django Unchained

Al bijna weer vergeten? Django Unchained kwam  in januari 2013 uit en is de meest recente film van cult-regisseur Quentin Tarantino. Sinds Tarantino in de jaren negentig furore heeft gemaakt met cult klassiekers als ‘Pulp Fiction’ en ‘Reservoir Dogs’, wordt er elke jaar smachtend uitgekeken naar de aankomende Tarantino films. Zeker na vorig jaar’s publiekssucces ‘Inglorious Basterds’ met Brad Pitt over een groepje nazi-jagers, was de anticipatie hoog gespannen. Met Django Unchained heeft Tarantino niet teleurgesteld. In deze uiterst vermakelijke film met Leonardo Dicrapio, Jamie Foxx en Christoph Waltz wordt er weer even stukje geschiedenis herschreven. Django Unchained is een bevrijde zwarte slaaf die samen met een Duitse Bounty-jager zijn vrouw gaat redden van een wrede plantatie-exploitant in Missisipi. De Bounty-jager, voortreffelijk gespeeld door Christoph Waltz, leidt hem op tot scherpschutter en tot de beste bounty-jager die Amerika ooit heeft gezien. Naast behoorlijk schokkende en gewelddadige scenes (die  uitermate veel voldoening kunnen geven) is het bij vlagen zelfs erg geestig en het is continue onderhoudend. Het kan ook beschouwd worden als de beste actiefilm van 2013.

3. Le Passé

Met een Oscar op zak voor ‘A Seperation’ uit 2011, is Asghar Farhadi uitgegroeid tot een internationale regisseur van kaliber en een meester in het maken van aangrijpende films. Zijn Frans-Iraanse films behoren absoluut tot de films die je gezien moet hebben. Le Passé verdient  onomstotelijk een plek op de beste films van 2013 lijst en de acteerprestatie van de Argentijnse Bérénice Bejo, de hoofdrolspeelster, behoort tot de meest sterke optredens van dit jaar. Het verhaal gaat over een man die zijn vrouw en twee kinderen achterlaat om terug te keren naar zijn land van oorsprong. Wanneer zijn vrouw een relatie krijgt met een andere man, wordt hij geconfronteerd met de scheidingspapieren.

4. The Place Beyond the Pines

Liefhebbers van de beste film van 2012, ‘Drive’, kunnen hun lol niet op. Ze krijgen de kans om publiekslieveling Ryan Gosling  in ‘The Place Beyond the Pines’ een zo goed als identieke rol neer te zien zetten. Desondanks is het een erg sterke film en kan worden gerekend onder de beste films van 2013. Gosling’s trademark, op een kalme manier ontiegelijk cool zijn (cool voor jongens, aantrekkelijk voor meisjes), komt ook hier wonderwel uit de verf. Zonder al te veel te willen weggeven, is het goed om te weten dat de film een soort drieluik is waarin er driemaal wordt gewisseld van hoofdpersonage. Waar we eerst motorcoureur en crimineel in spé Gosling volgen, wordt de hoofdrol later overgenomen door een ambitieuze politieagent gespeeld door Bradley Cooper. Het derde deel laten we nog even als een verrassing. Met ‘The Place Beyond the Pines’ heeft regisseur Derek Cianfrance (Blue Valentine) in ieder geval een top film neergezet, evenveel spannende crime thriller als meeslepend drama.

Benieuwd naar andere sterke drama films? Bekijk onze top drama films van 2013.

5. Gedeelde plaats: Blue is the Warmest Colour & Jeune et Jolie

Tijdens het Cannes film festival kregen twee Franse films de onverdeelde aandacht. En terecht.

Blue is the Warmest Colour (Frans: La Vie D’adele)

La Vie d’Adele verhaalt over de relatie van een lesbisch stel, van begin tot einde.  Een van de twee meisjes wordt gespeeld door Léa Seydoux die ook internationaal hoge ogen gooit. Eerder konden we van haar schoonheid en acteertalent genieten in de boven besproken ‘Inglorious Basterds’. In deze film, geregisseerd door Tunesische filmmaker Abdellatif Kechiche, schittert ze aan de zijde van de eveneens  prachtige Adèle Exarchopoulos. Naast dat van deze film wordt gezegd dat het een zelfde impact zal hebben op onze generatie als ‘Last Tango in Paris’ (1972) in de jaren zeventig, is de minuten durende lesbische sensuele scene ook niet mis. Tijdens het Cannes Film festival is de film beloond met de Gouden Palm.

Young & Beautiful – Jeune et Jolie

De film die net mis greep in de race voor de Gouden Palm. Een nieuwe titel van mijn favoriete moderne Franse filmmaker Francois Ozon. Na het internationale succes van ‘Dans la Maison’ in 2012, weet hij ook met Jeune et Jolie weer het onderste uit de kan te halen. De trailer alleen al is rede genoeg om toekomstige prijzen in de wacht te slepen. De film is in Augustus te zien in Nederland.

Meer weten over de beste Franse films van dit jaar? Bekijk ons overzicht van de beste Franse films van 2013.

6. Stoker

Een Britse productie met een Aziatische regisseur aan het roer – de gevierde Zuid-Koreaanse regisseur Chan-Wook Park. Park wist een internationaal publiek aan zich te binden met zijn kaskraker ‘Oldboy’. Met de  drama film ‘Stoker’ maakt hij zijn Engelstalige debuut.  Na het overlijden van India’s vader, trekt een voor haar onbekende oom (Matthew Goode) bij India en haar moeder in. Al snel groeien de vermoedens dat de oom geheime motieven heeft. Tegelijkertijd voelt ze zich ook steeds meer tot hem aan getrokken.

7. Spring Breakers

Een van de meest spraakmakende Amerikaanse films van dit jaar. Dat is niet nieuws onder de zon voor independent filmmaker Harmony Korine die bekend staat om het produceren van rauwe, bevreemdende en mysterieuze films. Het is echter wel voor het eerst dat hij dit doet met een bekende cast. Naast James Franco, die hier een uitzonderlijk geestig personage neerzet als gangster rapper Alien, is een blik met jonge celebrity meisjes open getrokken, zoals de jonge Selena Gomez. De geest van de film is moeilijk in woorden te vatten, maar gelukkig geven de beelden van de trailer al een aardige impressie van wat je te wachten staat.

8. The Great Gatsby

Een bombastische en over-de-top film van de hand van Baz Luhrmann, de man verantwoordelijk voor films als Moulin Rouge. Hoewel het in de eerste 45 minuten lijkt alsof de literaire kracht van Fitzgerald’s boek volledig wordt ondergesneeuwd door glitter & glamour en special effects, herstelt de film zich later en krijgt het sterke verhaal een meer centrale rol.  Leonardo Dicrapio stelt de kijker in The Great Gatsby wederom niet teleur – het lijkt alsof deze Hollywood ster niets fout kan doen.  Hij speelt de rol van Gatsby, een gladde steenrijke zakenman die de meest uitbundige feesten geeft, maar hij is een complexe man waar nog veel meer achter schuilt.

9.  Before Midnight

Een film die niet mag missen op deze lijst van 2013’s beste films. Niet zozeer vanwege de kwaliteit van de film zelf, maar meer vanwege het concept dat erachter zit. Het is namelijk de derde film in een reeks die vertelt over de romantische relatie tussen een Amerikaanse schrijven en een Franse (soms irritante en pretentieuze) wereldverbeteraar. In de eerst film ontmoeten ze elkaar voor het eerst in een trein in Europa en besluiten impulsief uit te stappen en samen een dag en nacht door te brengen in Wenen. In film 2 zijn zowel de acteurs en karakters zeven jaar ouder en treffen ze elkaar wederom. In ‘Before Midnight’ zijn ze inmiddels ver in de dertig en kampen ze met de problemen van een middelbaar stel. In elke film staat de dialoog centraal. Hoewel het praten onderhoudend en vaak treffend is, moet de kijker ook af en toe geforceerd gevatte en pretentieuze leuzen aanhoren.

10. Gedeelde plaats: The Conjuring & Mama

Natuurlijk kunnen ook de beste horror films van 2013 niet ontbreken. Een nog altijd ongekend populair genre. Hoewel ik niet de grootste fan ben van het genre, zijn er altijd een paar bij die verder gaan dan slechts horror films zijn. Zo ook voor de Amerikaanse horrorfilm ‘The Conjuring’ en de Spaans-Canadese horrorfilm ‘Mama’.

The Conjuring

Volgens velen de Amerikaanse horror klapper van dit jaar.

Mama

Wanner Guillermo del Toro zich roert, dan kun is succes gegarandeerd. In ‘Mama’ neemt hij slechts de productie op zich, maar zijn hand is duidelijk te herkennen.

De lijst met beste 2013 films zal wekelijks worden ge-update. Suggesties zijn natuurlijk meer dan welkom. Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk de nieuwste films van 2013 per genre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>