Nieuwe Nederlandse films in 2013 – Beste aankomende top films

Een lijst met een overzicht van de nieuwe Nederlandse films voor 2013. Wij hebben de beste Nederlandse producties die uitkomen in de Nederlandse bioscoop in 2013 voor je op een rij gezet. Ook films van vorig jaar die nu uit zijn op DVD of Blu-Ray. Er zit dit jaar een duidelijk exotisch randje aan de Nederlandse cinema. Ook boekverfilmingen doen het goed. 

Voor zover bekend, wordt er een Nederlandse release datum bij vermeld.

Beste Nederlandse films voor 2013 in de bioscoop

De Stille Kracht- Film van Paul Verhoeven naar het boek van Louis Couperus

Grote Nederlandse film release die gaat uitkomen in 2013

Er komen van deze film zeer waarschijnlijk twee versies uit. Eén door regisseur Orlow Seunke en een ander door Paul Verhoeven. Wij hebben hier besloten om de Paul Verhoeven versie naar voren te schuiven omdat de kans dat de film er daadwerkelijk van komt iets groter is. De Stille Kracht is namelijk door Telescoop geselecteerd om een grote investering te krijgen. Voor de Nederlandse cultuur mensen is De Stille Kracht geen onbekende – Het boek met dezelfde naam uit 1900 van groot Nederlands schrijver Louis Couperus wordt nog steeds gerekend onder de mooiste meesterwerken van de Nederlandse literatuur. Ook kwam er in 1974 een vierdelige drama miniseries uit geregisseerd door Walter van de Kamp. Het was een grote hit op de Nederlandse tv. De filmversie zal ongetwijfeld een van de nieuwe beste Nederlandse films van 2013 worden. Lees meer in De Stille Kracht Film.

‘Borgman’ van Alex van Warmerdam – geselecteerd door Cannes

Na vele jaren is er eindelijk weer een Nederlandse film geselecteerd voor de Gouden Palm prijs, de hoofdprijs van het toonaangevende filmfestival in Cannes. De nieuwe film van Alex van Warmerdam is deze zomer vanaf 29 augustus te zien in de bioscoop. Bekijk hier de nieuwe teaser.

Wiplala – Nieuwe Nederlandse film gebaseerd op het Annie M.G. Schmidt kinderboek 

Mogelijke aankomende Nederlandse productie in 2013

De filmproducent Bos Bros. gaat de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt verfilmen tot nieuwe Nederlandse kinderfilms. Naast ‘Wiplala’ zal ook ‘Otje’ een boekverfilming krijgen. Eerder is Wiplala ook al in de vorm van een musical gegoten. Het is nog niet helemaal zeker wanneer de film uitkomt, maar het gerucht gaat dat het bij de nieuwe Nederlandse films voor 2013 zal horen. Wij hopen het. De regie zal in handen zijn van Vincent Bal, die we al kennen van films als ‘Minous’. Ook Wiplala zal een injectie krijgen van het Telescoop fonds. Lees hier meer over Wiplala – Film naar het boek van Annie M.G. Schmidt.

Alles wat we ooit hadden was nu – Nieuwe NL film van Gouden Kalf winnaar Martijn Maria Smits | Release datum: onbekend 

In 2013 verwachte grote Nederlandse film

Helaas komen we maar vrij weinig over deze film te weten, maar we zijn razend nieuwsgierig. Als we de laatste berichten mogen geloven zal de film in 2013 in première gaan. Het is momenteel nog in pre-ontwikkeling in samenwerking met producent Circe Films. Deze nieuwe Nederlands gesproken film is het tweede grote project van Martijn Maria Smits. Zijn debuut korte film Anvers in 2009 werd goed ontvangen met o.a. als bekroning een  Gouden Kalf bij het Nederlandse film festival. Met zijn eerste speelfilm C’est déjà l’été (2010) liet hij zien wat hij in zijn mars had en kan nu worden gerekend onder Nederland’s serieuze regisseurs. Alles wat we ooit hadden was nu (Internationale titel: Everything we always had was now) gaat over een jong stel dat niet zonder problemen de verkoop van hun appartement doorstaat. Het Mediafonds omschrijft het plot echter weer anders: ‘Tijdens een Carnaval worden Ward en Cindy verliefd. De film laat het verloop van hun liefde zien, tot ze terugkomen op de plek waar ze elkaar ooit ontmoetten.’

Boven is het Stil – Nieuwe Nederlandse drama film met Jeroen Willems | Release datum: 25 april

Deze nieuwe drama film lijkt ons sowieso al een interessante release. Het feit dat deze film Jeroen Willems’ laatste productie was maakt het extra bijzonder. Alweer, net als bij de eerste twee Nederlandse films van 2013 spreken we over een boekverfilming. Ditmaal naar het boek van Gerbrand Bakker over het leven van een single 50-jarige boer die zich gevangen voelt in zijn eigen wereld.  Hier kun je even een kijkje nemen op de set.

Meer aankomende Nederlandse films – alle bioscoop release data

De release datum geldt voor wanneer de films uitkomen in Nederland.

 • Lilet Never Happened – 10 januari 2013
 • Verliefd of Ibiza – 29 januari 2013
 • Bobby en de Geestenjager – 13 febuari 2013
 • Ushy Must Marry – 14 februari 2013
 • Dubbelspel – 17 februari 2013
 • App – 23 februari 2013
 • Valentino – 21 maart 2013
 • Spijt – 27 juni 2013
 • Daglicht – 11 april 2013
 • De groeten van de Chemo – 27 juni 2013
 • Chez Nous – 5 september 2013
We zullen deze lijst geregeld updaten zodra er meer bekend is over alle nieuwe films dit uitkomen.

Bron: New Dutch movie releases of 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>