Spannende detective series – beste politieseries

Het detective genre blijft populair. Waar vroeger Amerikaanse en Britse detectives toonaangevend waren, zijn het nu de Scandinavische detective series die het voor het zeggen hebben. Op BBC deze spannende series in de oorspronkelijke taal uitgezonden. Ook in Nederland doen politieseries het nog steeds goed. Zelfs de Nederlandse politieseries worden goed bekeken. Hier bespreken we de beste nieuwe misdaad series die nu uit zijn op DVD of in 2012/2013 hun TV debuut maken. The Killing seizoen 3 komt er aan!

Deze tv series zijn stuk voor stuk hitseries. Zowel door de critici als door het publiek verkozen tot absolute toppers. Wij hebben een top 5 samengesteld. Met deze series kun je niet fout gaan. Ook raden we nog een aantal andere aan voor de fans die er geen genoeg van kunnen krijgen.

Onze absolute top 5 van beste crime series

De bijgevoegde trailers en teasers zijn niet altijd even goed, maar wij hebben de beste voor je proberen te vinden. Hoewel tv-makers door krijgen dat bij een doorslaand succes ook een goede trailer hoort, was dit tot voor kort nog niet vanzelfsprekend. De series kunnen via bol.com aangeschaft worden en je kunt een aantal detective series online kijken.

The Killing seizoen 1,2 (en seizoen 3!) – Deense detective

The Killing of in het Deens ‘Forbrydelsen’ behoort tot het zeldzame aantal series dat zelfs bij een derde keer kijken nog spannend is. Hoewel het plot ook briljant is, kan de serie zelfs overleven als je al weet wie de dader is. Wat de serie zo speciaal maakt is dat het niet alleen een misdaadserie is, maar ook tegelijkertijd een politiek intrige. Op een bepaalde manier gaf het al een voorproefje op de latere politieke serie Borgen (een serie die wij nog hoger waarderen dan The Killing). The Killing is de trotse winnaar van een Emmy. Aan de Amerikaanse remake hoef je niet eens te beginnen..

The Killing Seizoen 3 heeft in september 2012 bij de eerste vertoningen in Kopenhagen al een goede indruk gemaakt. Het blijft voortborduren op hetzelfde concept: een combinatie van moord, politie en politiek. De eerste reviews zijn al behoorlijk positief. Lees meer over The Killing 3 – Seizoen 3.

The Bridge (Bron/Broen) is een Zweedse/Deense serie die het in deze lijst neemt heeft moeten afleggen tegen The Killing en Wallander, is vergelijkbaar met The Killing. Lees verder over The Bridge.

Teaser van The Killing seizoen 3:

The Killing Seizoen 1& 2 op DVD

Wallander – Zweedse misdaadserie in een klein stadje in Zuid-Zweden.

De Zweedse politieserie die voor de meeste mensen het startschot heeft gegeven voor de Scandinavische thriller mania. Het is gebaseerd op de crimi series van legendarische auteur Henning Mankell. Politie inspecteur Kurt Wallander lost in deze voor een Golden Globe genomineerd serie per aflevering een moord op. In de twee uitgebrachte seizoenen wordt in elke aflevering van negentig minuten ook zorgvuldig aandacht besteed aan de ontwikkeling van de karakters. Bij vlagen is het ook bijzonder spannend. Het is door veel Nederlanders warm ontvangen en de DVD-Box staat ook al bij menig Nederlands fan in de kast. Wallander de film is ook uitgebracht. Niet zo sterk als de series.

Nieuwe Zweedse series zijn ook niet mis. Zo is de historische Zweedse detective Anno 1790 een nieuwe top serie.

Trailer van de film

The Wire – HBO Detective serie uit Amerika – Baltimore

Deze Amerikaanse misdaadserie over het misdaad en drugs circuit in Baltimore behoort tot de allerbeste HBO series van de afgelopen jaren. Het vertelt niet alleen het verhaal van de agenten maar ook van de drugsdealers. HBO series zijn momenteel ongekend populair en blijven jaarlijks verrassen met moderne klassiekers. Er is echter nog niet een politieserie uitgebracht die kan tippen aan The Wire, en daarom blijft het voor de misdaad fans een absolute HBO topper. Er zijn in totaal vijf seizoenen uitgebracht. Met 2 emmy nominaties op zak een serie om gezien te moeten hebben.

Een homemade trailer voor The Wire

The Wire DVD collectie

La Piovra – Italiaanse politieserie over de Mafia

In de jaren 80 een van de meeste populaire series. La Piovra, ofwel de Octopus, is de benaming voor de Mafia in bepaalde gedeelten van Italië. In deze serie probeert de charismatische rechercheur Corrado Cattani terug te vechten tegen de georganiseerde misdaad. Het is een vrij lang lopende serie met maar liefst negen seizoenen. Ook zijn er nog vele andere goede Italiaanse series, zoals Montalbano etc. Lees meer over Italiaanse series.

Fragment van La Piovra:

La Piovra op DVD – andere seizoenen zijn ook op bol.com

Engrenages – Spiral – Een van de allerbeste Franse series ooit

Hoewel de Franse cinema ongelooflijk veel indrukwekkende films heeft gemaakt, kan niet hetzelfde worden gezegd over de televisie industrie. Toch is er een parel gecreëerd genaamd Spiral. Deze Franse politieserie gaat over het gehele rechtssysteem van Frankrijk. Van rechters en openbare aanklagers tot de politiemannen die de boeven pakken. Een van de meest spannende tv series op dit lijstje. In totaal zijn drie seizoenen uitgebracht op DVD.

Trailer van Engrenages – Seizoen 1

Engrenages op DVD